برداشت ۲- جشنواره ۲۱
«بولينگ برای کلمباين»
Bowling for Columbine
۲۰۰۲
مشخصات کامل فيلم
برنده ء جايزه ء ۵۵ مين سالگرد و کانديد نخل طلای بهترين کارگردانی جشنواره ء فيلم بين المللی کن ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء تماشاگران در جشنواره ء فيلم آتلانتيک سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء تماشاگران در جشنواره ء بين المللی فيلم برگن سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء تماشاگران در جشنواره ء بين المللی فيلم سن سباستيان سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء تماشاگران در جشنواره ء بين المللی فيلم سائوپولو سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم تورنتو سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم ونکوور سال ۲۰۰۲
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم جنوب شرقی امريکا سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء BFCA بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم سراسری امريکا سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم شيکاگو سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم دالاس سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم کانزاس سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم فلوريدا سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند مفسران ملی فيلم امريکا سال ۲۰۰۳
برنده ء جايزه ء بهترين فيلم مستند اتحاديه ء منتقدان فيلم Online سال ۲۰۰۳
چرا کلمباين ؟!!
مايکل مور فيلمسازی است انگليسی تبار ، ساکن شهر فلينت در ميشيگان امريکا ، جايی که اسلحه و فشنگ به سادگی ارزاق عمومی در دسترس مردم است و کمپانی اسلحه سازی لاک هيد در مجاورت آن . زن و مرد اهل اين منطقه معتقد به ضرورت مراقبت از خود بوسيله ء اسلحه ء شخصی هستند و فشنگ با قيمتی بسيار ارزان از هر سوپراستور يا سوپرمارکتی قابل خريد است . در سال ۱۹۹۹ دو نوجوان حدود ۱۷ ساله که خود را جزو «مافيای بارانی پوش» می خواندند ، با سلاح های نيمه اتوماتيک ۱۹ همشاگردی و يک معلم خود را در دبيرستان کلمباين اين منطقه به قتل رسانيده ، عده ء کثيری را مجروح نموده و خود را نيز هلاک کردند . چندی بعد در همين منطقه پسر ۶ ساله ء مادری گرفتار تنگی معيشت و دو شغله که برای اشتغال روزی حدود ۸۰ مايل راه می پيموده با اسلحه ء کمری دايی خود ، دختر همکلاسی ۶ ساله ء خود را به ضرب گلوله از پای در می آورد .
در اندک زمانی پس از آغاز فيلم در می يابيم که مايکل مور با دوربين خود قصد تحقيقی مستند در خصوص چرايی رخداد اين وقايع را دارد . اينکه عليرغم فروش آزاد اسلحه در کشورهای مختلف خصوصا کانادا همسايه ء شمالی امريکا ، چرا آمار جنايات مسلحانه در ايالات متحده بنحو غريبی بالا بوده و با ساير کشورهای جهان مثل انگلستان ، آلمان ، کانادا ، و ... تفاوت فاحش دارد ؟ مور رفتار رسانه ها ، خشونت فيلمها ، در دسترس بودن سلاح ، و زمينه های جرم خيزی اين کشورها خصوصا امريکا و کانادا را مورد بررسی دقيق قرار می دهد . در امريکا وحشت بنحوی دائم التزايد به اذهان عام تزريق می شود و وسيله ء بهره برداری اقتصادی و سياسی است . NRI انجمن طرفداران شکار و نگهداری شخصی اسلحه است و با وجود پيش آمد فجايعی چون فاجعه ء دبيرستان کلمباين و قتل دخترک ۶ ساله بدست پسرکی ۶ ساله ، در هر مرحله در حمايت از نگهداری شخصی اسلحه اعضای صاحب نام خود نظير چارلتون هستون (ستاره ء نامدار سابق سينما) را به مدافعه و برپايی جلسات سخنرانی ميفرستد و عجيب است که چنين نام آورانی همچون کوکلوس کلان ها متعصب و خودخواه و بی توجه به منافع و مصالح اجتماعی پا به ميدان می گذارند . مور در نهايت با کمک گرفتن از چند تن از قربانيان معلول فاجعه ء کلمباين ، موفق به وادارسازی سوپراستورهای زنجيره ای «کی مارت» به تعهد عدم فروش سلاح و مهمات در آينده شده و چهره ء باطنا" مخوف نام آورانی چون چارلتون هستون را افشاء می نمايد و به نتيجه ای که ظاهرا بدنبال آن بوده می رسد : سيستم امريکا بواسطه ء تزريق ترس به اذهان عامه در جهت سودجويی های اقتصادی و سياسی و ... و نيز بواسطه ء عجز ناشی از عدم توان تامين اجتماعی ، درست بر عکس جوامعی نظير کانادا که با تلاش در جهت تامين اجتماعی تمامی اتباع خود سعی در بهبود روابط آحاد اجتماع و احترام به حقوق ايشان و تقويت حس احترام بين مردم دارد ، سيستمی است جنايت پرور . جامعه ای که با پرورش و تغذيه ء وحشت و تبعيض ها ، انسانها را ازخويشتن و ديگری دور و بيگانه ساخته و در انزوا به روان پريشی و مخاصمه می کشاند .
ارزيابی فوق ماحصل نهايی کار مايکل مور است . مستندی حساب شده و انساندوستانه با اندکی جهت گيری به سود اروپا و کانادا (دست پرورده ء اروپا در شمال امريکا) ، يک کار انگليسی تميز !
مور با دوربين روی دست به سراغ غيرنظاميان دارای مجوز نگهداری اسلحه رفته و از تمرين تيراندازی آنها به سوی بطريهای بولينگ فيلمبرداری می کند ، اشيايی که به صرف شباهت عمده با پيکر انسان (داشتن سر ، گردن ، و تنه) برای تمرين تيراندازی بسيار مناسب بنظر می رسند ! مور در تبيين تاريخی علاقه ء امريکائيان به اسلحه از انيميشنی زيبا ، موجز ، و بسيار گويا در مستند خود استفاده می کند و در ضمن ساخت اين مستند ظاهرا تحقيقی به تبعيض نژادی و وحشت موجود در قدرت طلبی با اسلحه و ... و ... نيز اعتراض می کند .
بهرحال اين کار مايکل مور اثريست معتبر و مبين حقايق ، واقعياتی که قابل انکار نيستند . امريکا بايد بهر طريق که شده به خود آيد ، آسايش و آرامشی در آنجا درکار نيست . امريکائيان برای صرفه ء اقتصادی هم که شده بايد ياد بگيرند ترس و وحشت را کنار گذارده و بجای بمب و سلاح ، يکديگر و ساير انسانهای روی زمين را دوست بدارند !
پايان